Študenti z Prešova sa zhodli, že remeslo má stále zlaté dno

11.07.2009 Kežmarok

Kežmarok 11. júla (TASR) - V centre Kežmarku dnes pokračuje druhým dňom 19. ročník medzinárodného festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), na ktorom sa prezentuje 200 remeselníkov zo Slovenska i zahraničia.
Riaditeľ EĽRO Ladislav Melikant pre TASR zdôraznil, že pri výbere dbali predovšetkým na to, aby návštevníkom mesta predstavili čo najviac remesiel. \"Každý rok máme nejaké novinky. Tentoraz sú to tesári a ručná výroba kapcov\".
Okrem majstrov remesiel sú zastúpení na festivale aj študenti viacerých stredných odborných škôl. Blízko radnice má stánok Súkromná stredná odborná škola Elba z Prešova. Budúci vizážisti tu predvádzali úpravu tváre záujemkyniam z radov návštevníkov.
\"Áno, remeslo má zlaté dno, určite, pokiaľ sa tomu venujete naplno, \" povedal pre TASR študent Peter Roháč. Na otázku, čo si pod tým predstavuje, odpovedal, že \"to znamená pohybovať sa v odbore, teda aby som sa tým aj uživil\". Ako východniar si však nevie predstaviť, že po ukončení štvorročného štúdia zostane pôsobiť v regióne. Podľa neho východné Slovensko je v tomto smere dosť konzervatívne.
O pár stánkov ďalej predvádzala zručnosť v zdobení medovníkov Júlia Masníková z Makova. Jej výtvory pôsobili ako jemná čipka. Návštevníci EĽRO si vyberali najčastejšie medovníčky v tvare srdiečok, na ktoré im zručná remeselníčka napísala bielou polevou aj venovanie, aby bol suvenír z podujatia čo najosobnejší.
Na festivale majú zastúpenie aj domáci, teda kežmarskí majstri remesla. Obuvník Vladimír Makara zvedavcom veľmi podrobne predstavil výrobu ručne šitej športovej koženej obuvi.
V okolí hradu sa rozložili kováči, ktorí predviedli po prvýkrát naživo ako sa podkúva kôň. V areáli hradu zaujali najmä výrobcovia historických zbraní.
Návštevníci EĽRO môžu vidieť počas troch festivaloch dní približne polstovku rôznych remesiel. Atmosféru dotvárajú sprievodné podujatia, vystúpenia divadelníkov, folklórnych, hudobných či tanečných súborov a skupín. Na dvoch pódiách sa predstaví viac ako tisíc účinkujúcich z deviatich krajín.
Bodku za sobotou dá kultúrny program s tanečnou zábavou na Hlavnom námestí pred radnicou pod názvom Kežmarok sa zabáva, ktorý ukončí ohňostroj a diskotéka. V nedeľu festival vyvrcholí korunováciou kráľa remesiel.
 

Vyberte región